E-shop Rychlý kontakt Prohlédněte si recenze
Máte dotaz? +420 607 592 388 (Po - Pá: 08:00 - 17:00) | E-shop: +420 725 369 445 (Po - Pá: 08:00 - 17:00)

PROČ PEMATROS?


Jak vybrat regál do spíže

Chcete, aby vaše spíž pojala co nejvíce zásob, ale zároveň zůstala dokonale přehledná? Pak je potřeba vybrat správný regál. Máme pro vás jednoduchý přehled všeho, co byste měli vzít v potaz.

Vyberte velikost a rozložení regálů

Abyste spíž dokázali využít na maximum, naplánujte dobře rozmístění jednotlivých regálů. Nejvhodnější je umístit je podél zdí, případně přidat ještě jeden regál doprostřed místnosti, a vytvořit tak dvě uličky. Myslete na to, jestli vás nebudou omezovat nějaké překážky jako trubky od radiátoru nebo potrubí. V případě atypického prostoru je lepší si regály nechat vyrobit na míru.

Dopředu promyslete také výšku a hloubku jednotlivých polic. Nechte mezi nimi raději více prostoru, abyste na všechny skladované potraviny dobře viděli. S jejich organizací vám pak pomohou různé krabice, boxy i potravinové dózy. Díky nim budete mít v policích lepší přehled, udržíte ve spíši čistotu a zabráníte zabydlení škůdců. Výhodné jsou také variabilní regály, u kterých můžete rozložení polic měnit podle aktuálních potřeb.

Materiál zvolte podle potřebné nosnosti

Vybrat správný materiál je základem úspěchu. Souvisí s ním totiž nosnost regálů. Možná se to na první pohled nezdá, ale takové zavařeniny nebo zásoby mouky a cukru mohou při umístění na jedné polici vážit klidně přes deset kilo. Promyslete proto, co konkrétního budete ve spíži skladovat a podle toho vyberte i materiál regálů. Nabízí se tři možnosti:

  • Kovové regály – jsou velmi pevné a stabilní. Mají nejvyšší nosnost, a tak je můžete naprosto bez obav pořádně zatížit. Ale pozor, hliníkové regály jsou výjimkou, jejich pevnost je o poznání nižší. Myslete také na to, že ve vlhkém prostředí může kov začít reznout. Ve spíži byste ale i kvůli potravinám měli udržovat suché prostředí. Rzi navíc můžete předejít vhodným nátěrem.
  • Dřevěné regály – kvůli atraktivnímu vzhledu jsou nejoblíbenější. Jejich pevnost a stabilita se odvíjí od typu dřeva. Nejvhodnější je využít přírodní masiv, nejméně toho naopak unese dřevotříska. I tady nezapomeňte na povrchovou úpravu, která prodlouží životnost regálu.
  • Plastové regály – velmi snadno se sestavují a jsou odolné vůči vlhkosti. Nosnost a stabilita plastových regálů je ale nejnižší. Využít byste je proto měli pouze na lehčí suroviny jako čaje, koření nebo pečivo.
  • Kombinované regály – kompromisem mezi velmi vysokou nosností a designem mohou být regály s kovovou konstrukcí a dřevěnými policemi. Kov můžete navíc nalakovat v barvě dřeva.

Nezapomeňte! Vyšší regály vždy přišroubujte ke stěně. Zvýšíte tak jejich stabilitu a předejdete nebezpečné nehodě.